Čmeliak piesočný – Bombus veteranus.

Čmeliak piesočný – ďaľší zo vzácnych druhov, vysktuje sa na piesočných vresoviskách. U nás boli nálezy na Orave- Zuberec, Habovka, Oravská Lesná.

Názov: Bombus veteranus

Synonymá: Bombus equestris, Megabombus veteranus, Thoracobombus veteranus

Čmeliak piesočný - Bombus veteranus
(c) Konstantin Romanov, Čmeliak piesočný
Popis:

Dĺžka: Kráľovná 16-19 mm, Robotnice 10-16 mm, Trúdy 12-15 mm
Rozpätie krídel: Kráľovná 30-33 mm, Robotnice 21-28 mm, Trúdy 23-27 mm
Sosák:Kráľovná 9-11 mm, Robotnice 6-8 mm, Trúdy 7-9 mm
čmeliak piesočný má dlhú hlavu

Farba je podobná čmeliakovi lesnému (B. sylvarum). Bielosivá až tmavosivá základná farba so širokou sivohnedou srsťou na hrudníku pri hlave a
podobnú srsť má na hrudníku v blízkosti brucha. Na tmavom bruchu má biele vodorovné pruhy.
Na rozdiel od B. sylvarum sú tergity 4 až 6 na okraji sivobiele, takže čierne brucho presvitá v pruhoch.

Biotop:

Rozšírenie: Celá európa okrem okolia Stredozemného mora, Írska a Veľkej Británia. Na Slovensku hlavne na severe.
Biotopy: Hlavne otvorené plochy, násypy, okraje ciest, parky, záhrady, tiež okraje lesov.

Hniezdenie:

Čmeliak piesočný stavia hniezda nad zemou pod machovými vankúšmi a trsmi trávy, ojedinele aj v hniezdach myší. Kolónia máva do 120členov. Larvy si odoberajú potravu zo zásob samostatne.

Potrava:

Druh je polektický, navštevuje mnoho čeladí rastlín.

Doba letu:

Čmeliak piesočný má jednu generáciu za rok (univoltine). Kráľovná lieta od polovice apríla do polovice júna, potom robotnice od začiatku mája do konca augustaseptembra a mladé kráľovné a trúdy od konca júla do začiatku septembra

Čmeliaky – všeobecne.