Čmeliak pruhovaný – Bombus subterraneus

Čmeliak pruhovaný je vzácny a zákonom chránený druh. Hniezdi hlbšie pod zemou, nakoniec Subterraneus – preklad znamená doslova podzemný

Názov: Bombus subterraneus
Východný poddruh: Bombus subterraneus latreillelus
Synonymá: Megabombus subterraneus, Bombus latreillelus.

Čmeliak pruhovaný
(c) fear-fantasy , čmeliak pruhovaný
Popis:

Dĺžka: Kráľovná 18-20 mm, Robotnice 13-15 mm, Trúdy 13-15 mm
Rozpätie krídel: Kráľovná 39-41 mm, Robotnice: 28-30 mm, Trúdy 29-31 mm
Sosák: Kráľovná 8-10 mm, Robotnice 6-8 mm, Trúdy: 5-7 mm
Čmeliak pruhovaný má krátku hlavu

Farba: tri krížové pásy a belavý koniec.
Má široký červenohnedý krížový pás na hrudníku pri hlave aj s rovnako zafarbeným pásom na hrudníku pri bruchu.
Medzi 1. a 2. čiernym tergitom má červenohnedá srsť;
Tergity 3 až 6 majú belavú srsť s tmavými priečnymi prstencami.
Trúd má 1. priečny pás širší, 2. pás užší, 1. tergit hnedožltý, 2. a 3. tergit čierny, 4.–6. tergit má bielo osrstený.

Biotop:

Čmeliak pruhovaný žije v celej strednej Európe. U nás je to poddruh Bombus subterranus latreillelus, ktorého kráľovné majú vŕazne žltšie farby ako nominovaná forma.
Vyhľadáva prevažne otvorený terén, živé ploty a štruktúrovanú lúčnu krajinu.

Hniezdenie:

Hniezdi pod zemou, v hniezdach malých cicavcov a norách krtkov a to až do hĺbky 2 m. Larvy nekŕmi, ale tieto si samotné odoberajú potravu z pripravených zásob. Kolónia máva okolo 100 členov.

Potrava:

Lieta hlavne v období kvitnutia hluchaviek.

Bombus subterraneus
(c) sandjar, Bombus subterraneus
Doba letu:

Tento druh má jednu generáciu za rok (univoltine). Prezimované kráľovné lietajú od polovice mája do polovice júna, nasledované robotnicami od začiatku júna do septembra. Mladé kráľovné a trúdy od polovice augusta až do konca septembra.

Čmeliaky – všeobecne.