Andrena lathyri – Pieskorypka

Andrena lathyri sa špecializuje na bôbovité rastliny, predovšetkým na viku.

Andrena lathyri
(c) Paul Geisendörfer, Andrena lathyri, https://www.inaturalist.org/observations/163205543
Popis:

Samica meria 13–14 mm, farba je prevažne belavá až béžová, so svetlohnedou srsťou na čiernom chrbte hrudníka (mesonotum alebo scutum). Má zlaté až oranžové košíčky na zadných končatinách. Tergity čierneho brucha majú jamky so slabo kontrastnými koncovými okrajmi. 2.–4. tergit je s bielymi koncovými pásikmi, z ktorých prvé dva má v strede prerušené, koncový strapecmá zlatúj až oranžovú farbu

Samec je dlhý 10–12 mm, farebne je podobný samici. Tergity má jamkovité 2.–5. T. s vlasovými sponami, prerušenými v strede na 2. tergite.

Biotop:

Otvorené, suché a teplé oblasti, ako sú suché teplé trávnaté porasty, hrádze a železničné násypy, lúky, okraje lesov a úhor. Aj po okrajoch listnatých lesov a na vyrúbaných rovinách. Objavuje sa aj v záhradách, pokiaĺ je v lokalite dostatok bôbovitých rastlín.

Hniezdenie:

Andrena lathyri má v rámci roka jednu generáciu. Samice hniezdia osamelo v hlinitej alebo piesočnatej pôde. Samce často hliadkujú pri rastlinách ako vika a hrach.

Potrava:

Pieskorypka lathyri (lat. hrachová) je špecialista na bôbovité rastliny. Najmä vika plotová (vicia sepium) , ale aj iné druhy z tejto čeľade. Spôsob získavania nektáru je zaujímavý a veľmi nezvyčajný: Andrena lathyri je pritom zlodej nektáru. Obe pohlavia, aby sa dostali k nektáru viky, rozrežú ju čeľusťou. Robí to aj vtedy, keď by iné kvety umožnili zber nektáru bez „nektárovej lúpeže“. Pritom ale bôbovité rastliny tvoria plod aj po takomto zásahu.

Doba letu:

Andrena lathyri lieta v jednej generácii ročne od polovice apríla do konca júna.

Pieskorypky všeobecne