Síra

Síra sa podieľa na tvorbe chlorofylu. Tento prvok je nutný na vykonávanie fotosyntézy a zasahuje do syntézy bielkovín a tvorby tkanív. Síra je základom metabolizmu dusíka, pretože zlepšuje účinnosť dusíka. Síra tiež celkovo zlepšuje obranyschopnosť rastlín. Nedostatok síry je zriedkavý, ale keď sa vyskytne, rastlina zosvetlí farbu a nadobudne svetlozelený vzhľad. Ako pri všeobecnej chloróze, ktorú pozorujeme pri nedostatku dusíka. Rastliny s vysokými nárokmi na dusík musia mať aj dostatok síry, aby dokázali dusík využiť.

Funkcie síry
  • Podobné požiadavky ako fosfor
  • Zložka niekoľkých aminokyselín, ktoré sa podieľajú nevyhnutné na tvorbe bielkovín
  • Podporuje činnosť niektorých enzýmov a vitamínov
  • Potrebné pre tvorbu chlorofylu
  • Nedostatok nepriaznivo ovplyvňuje obsah oleja v niektorých olejnatých plodinách a kvalitu pečenia v plodinách pšenice
  • Pomáha pri stabilizácii dusíka
  • Potrebná na tvorbu hľuziek s baktériami v strukovinách
Príznaky nedostatku síry
  • Podobne ako pri nedostatku dusíka
  • žltnutie listov začína už na nových listoch (pri dusíku je to skôr na starších)
  • V strukovinách sú vytvorené hľuzky s baktériami viažúce dusík menšie, skôr bledé ako ružové a ich počet je znížený
  • V poľných plodinách slabý výnos, nízky obsah bielkovín, svetlozelené a žlté listy
  • aj purpurovanie okrajov a medzižilových oblastí je bežné na mladých aj starých listoch
Antagonizmus síry

Vysoké hladiny S môžu znížiť dostupnosť:

  • Molybdénu (v neprítomnosti fosforu)
  • Selénu
Faktory ovplyvňujúce dostupnosť síry
  • Kyslé, piesočnaté pôdy, kde bol vylúhovaný síran, najmä oblasti s vysokými zrážkami
  • Neustále obrábané pôdy s nízkym obsahom organickej hmoty
Citlivé plodiny

Pšenica, jačmeň, ovos, tritikale, kukurica, kanárske semeno, repka, slnečnica, hrach, šošovica, cícer, fazuľa, lucerna, ďatelina, medik

https://www.time-zone.sk/makroziviny-v-pode/