Síra sa podieľa na tvorbe chlorofylu. Tento prvok je nutný na vykonávanie fotosyntézy a zasahuje do syntézy bielkovín a tvorby tkanív. Síra je základom metabolizmu dusíka, pretože zlepšuje účinnosť dusíka. Síra tiež celkovo zlepšuje obranyschopnosť rastlín. Nedostatok síry je zriedkavý, ale keď sa vyskytne, rastlina zosvetlí farbu a nadobudne svetlozelený vzhľad. Ako pri všeobecnej chloróze, ktorú pozorujeme pri nedostatku dusíka. Rastliny s vysokými nárokmi na dusík musia mať aj dostatok síry, aby dokázali dusík využiť.
Funkcie síry
- Podobné požiadavky ako fosfor
- Zložka niekoľkých aminokyselín, ktoré sa podieľajú nevyhnutné na tvorbe bielkovín
- Podporuje činnosť niektorých enzýmov a vitamínov
- Potrebné pre tvorbu chlorofylu
- Nedostatok nepriaznivo ovplyvňuje obsah oleja v niektorých olejnatých plodinách a kvalitu pečenia v plodinách pšenice
- Pomáha pri stabilizácii dusíka
- Potrebná na tvorbu hľuziek s baktériami v strukovinách
Príznaky nedostatku síry
- Podobne ako pri nedostatku dusíka
- žltnutie listov začína už na nových listoch (pri dusíku je to skôr na starších)
- V strukovinách sú vytvorené hľuzky s baktériami viažúce dusík menšie, skôr bledé ako ružové a ich počet je znížený
- V poľných plodinách slabý výnos, nízky obsah bielkovín, svetlozelené a žlté listy
- aj purpurovanie okrajov a medzižilových oblastí je bežné na mladých aj starých listoch
Antagonizmus síry
Vysoké hladiny S môžu znížiť dostupnosť:
- Molybdénu (v neprítomnosti fosforu)
- Selénu
Faktory ovplyvňujúce dostupnosť síry
- Kyslé, piesočnaté pôdy, kde bol vylúhovaný síran, najmä oblasti s vysokými zrážkami
- Neustále obrábané pôdy s nízkym obsahom organickej hmoty
Citlivé plodiny
Pšenica, jačmeň, ovos, tritikale, kukurica, kanárske semeno, repka, slnečnica, hrach, šošovica, cícer, fazuľa, lucerna, ďatelina, medik