Čmeliak premenlivý – Bombus humilis

Čmeliak premenlivý má viacero farebných variácií, napríklad hnedo sfarbené si môžete ľahko pomýliť s čmeliakom poľným. Kusy rôznych farieb sú dokonca aj v rámci jednej kolónie. Je to menší druh. Vyskytuje sa ale pomerne vzácne.

Bombus humilis farebne variacie
© Nadja Baumgartner, čmeliak premenlivý
Čmeliak premenlivý - Bombus humilis
(c) Degtyarev Nikolai Ivanovich Čmeliak premenlivý- farebné variácie
Popis:

Ako názov druhu napovedá, sfarbenie je u tohto čmeliaka veľmi rôznorodé. Najčastejšie má telo béžové a hruď zhora hnedočiernu. Inokedy je hruď zlato-oranžová a béžový zadoček má prvé články oranžovej, pričom druhý článok môže mať hnedú pásku (forma auranticus). Iná varieta (forma tristis) má svetlé čelo a zvyšok tela čierny. Koniec zadočku má žltkastý.

Veľkosť: Kráľovná do 18 mm, Robotnice do 15 mm, Trúdy do 14mm

Rozpätie krídel: Kráľovná 30-32 mm, Robotnice 20-28 mm, Trúdy: 23-27 mm
Čmeliak premenlivý má dlhú hlavu a sosák do 14mm ,

Biotop a hniezdenie.

Druh hniezdi v nadzemných hniezdach, zvyčajne v bylinnom poschodí alebo pod machovými vankúšmi. Uprednostňuje otvorenú krajinu mimo sídelných oblastí, ako sú okraje lesov, chudobné a bohaté lúky, rumoviská, sady, nábrežia, protipovodňové hrádze a okraje ciest, ale aj v záhradách a parkoch. Menej často sa hniezda stavajú v dutinách stromov alebo dokonca pod zemou v opustených hniezdach myší. Žije v celej európe, ale je zriedkavý. Kolónia máva od 50 do 150 členov. Pod larvami stavia voskové čiašky naplnené potravou. Larvy sa kŕmia samostatne.

Doba letu:

Jedna generácia za rok (univoltine). Prezimovaná kráľovná lieta aktívna od konca apríla až do polovice júna. Robotnice lietajú od polovice mája do polovice októbra a mladé kráľovné a trúdy lietajú od júla do polovice októbra

Potrava:

Je polektický, teda zbiera potravu na mnohých druhoch rastlín. V rámci teritórie hniezda sa chová voči iným čmeliakom agresívne a odháňa ich z rastlín s peľom.

Špeciálne vlastnosti:

Má veľkú farebnú variabilitu, ktorá sťažuje identifikáciu. Uprednostňuje hniezda v bilynnom prostredí.

Čmeliaky – všeobecne.