Andrena rosae – Pieskorypka

Andrena rosae je vzácny druh, ktorý má dve generácie. Neprehliadnuteľné má čiastočne červené bruško.

Andrena rosae
(c) Иван Матершев , Andrena rosae, https://www.inaturalist.org/observations/45011639
Popis:

Samica je dlhá 12-13mm. Má čiernu farbu s červeným 2. tergitom. Hlava je čierna, po stranách s dlhými svetlohnedými chlpkami. Clypeus je klenutý, hore jamkovaný, dole lesklý so širokým labrálnym príveskom. Hrudník (mesonotum) má lesklý a čierny s jemnými, hlbokými jamkami, len po stranách propodea – pri bruchu je chlpatý. Brucho takmer holé, okraje 1. tergitu a 2. tergitu má červenkasté, 2. tergit niekedy aj s veľkými červenými škvrnami. Samec je o niečo menší, má 10-12 mm.

Biotop:

Trávniky a lúky, protipovodňové hrádze, hranice polí a živé ploty, násypy a ruderálne plochy.

Hniezdenie:

Hniezda buduje samica sama v hlinitých pôdach, pričom vchod do hniezda je medzi hustým trávnatým porastom často sotva viditeľný.Samice lietajú späť do hniezda vo výške asi jeden meter. Samce hliadkujú v malých skupinách nad vegetáciou.

Potrava:

Andrena rosae sa špecializuje na mrkvovité rastliny (Apiaceae) (oligolektické); Druhy napr. Napr.: žerucha, mrkva, boľševník, petržlen, paštrnák, atd. Nektár pijú na jar aj z trnky, pel zbiera jarná generácia aj z vŕb.

Doba letu:

Podľa všetkého má tento druh dve generácie. 1. generácia lieta od konca marca, prelína sa s druhou generáciou a tá lieta až do augusta.

Pieskorypky všeobecne