Andrena praecox – pieskorypka skorá

Andrena praecox – pieskorypka skorá sa objavuje niekedy skôr, ako začnú kvitnúť vŕby.

Anmdrena praecox
© NABU Nordvorpommern Andrena praecox – pieskorypka skorá https://www.inaturalist.org/observations/69565353
Popis:

Samica meria 10-11mm. Na bruchu má tergity 1–4 strapaté so žltohnedými chlpkami. Prvý a druhý tergit má trošku dlhšie osrstený.

Samec meria 9-11 mm. Na tvári má biele chlpy a čeluste má so zubami na spodnej časti.

Biotop:

Pieskovištia a štrkoviská, riečne nivy a hrádze, ale tiež okraje lesov a čistinky s preferenciou piesočnatých pôd. Nájdete ju aj v parkoch.

Hniezdenie:

Andrena praecox si samostatne kope zemných hniezdach,žije zjavne samotársky. Prezimuje ako imago. Hniezda sa prednostne kope na riedko zarastených drsných svahoch, okrajoch ciest, polootvorených lesných porastoch a rekultivovanom teréne. Uprednostňuje sa piesočnatú pôdu, ale druh hniezdi aj v hlinitopiesočnatej a hlinitej pôde. Hniezdo samica pri hľadaní potravy neuzatvára . Samice sú niekedy pozorované na kmeňoch alebo konároch stromov, kde sa opakovane vracajú k určitému pevnému bodu, prípadne pachovej vlajke. Na prilákanie samíc totiž samec ukladá vonné vlajky na konáre a kmene stromov a kríkov a následne hliadkuje pozdĺž nich v pevných pruhoch. Trasu letu má zvyčajne pozdĺž lineárnych chránených krajinných prvkov, ako sú lesné chodníky, hlinené múry, nízke kríky a pozdĺž miest kŕmenia alebo hniezdenia. Na rovnakom mieste možno často pozorovať desiatky samcov, pravdepodobne vonné vlajky takto posiľnujú.

Potrava:

Druh sa špecializuje na vŕbovité rastliny. Príležitostne zbiera peľ aj z hrušky a iskerníkov.

Doba letu:

Včela má jednu generáciu za rok. Lieta od marca do začiatku mája.

Pieskorypky všeobecne