Čmeliak machový – Bombus muscorum

Čmeliak machový je veľmi vzácny druh, ktorý uprednostňuje pobyt v mokradiach.

Čmeliak machový - Bombus muscorum
© NABU Nordvorpommern, čmeliak machový
čmeliak machový
(c) Ольга Курякова , čmeliak machový
Popis:

Dĺžka: Kráľovná 17-19 mm, Robotnice: 10-16 mm, Trúdy: 13-15 mm
Rozpätie krídel: Kráľovná 32-35 mm,Robotnice: 24-28 mm, Trúdy: 25-289 mm
Sosák: Kráľovná: 14mm, Robotnice 10mm, Trúdy cca 9 mm
Hlavu má stredne dlhú.

Farba: svetlo až červenohnedá Hrudník je žltooranžovej až červenohnedej farby – bez čiernych chĺpkov – a priamo za hlavou býva o niečo svetlejší. Chlpy sú rovnomerne dlhé.
Brucho má žltkasté, tergity 2 a 3 možno s medovohnedými pásmi;
posledný tergit je čierny a má kratšie chĺpky ako u B. humilis.

Biotop a hniezdenie:

Tento druh žije prakticky v celej strednej európe, obmezdený je ale na rašeliniská – mokrade.


Hniezdi nad zemou v bylinnej vrstve: v trsoch trávy, pod machom a pod., ale aj vyššie v opustených hniezdach a búdkach. Kolónia máva do 120 členov. Pri stavbe hniezda pod larvami buduje zvláštne voskové kapsičky. Robotnice do nich ukladajú med a peľ. Larvy nekŕmia, tieto sa nakŕmia samotné z takto pripravenej potravy.

Potrava:

Druh je polyektický, zbiera peľ z mnohých čeladí rastlín.

Doba letu:

Čmeliak machový má jedna generáciu za rok (univoltine). Prezimované kráľovné lietajú od mája do polovice júna, robotnice od mája do konca septembra a mladé kráľovné a trúdy od augusta do konca septembra.

Čmeliaky – všeobecne.