Bór

Bór ovplyvňuje v rastlinách klíčenie, opeľovanie, transport cukrov, vývoj bunkovej steny, tvorbu bielkovín a metabolizmus sacharidov. Je jednou z najčastejšie nedostatočných mikroživín. Rastliny majú sťažený príjem bóru v alkalických pôdach a naopak môže mať toxické množstvá v kyslých pôdach. Nedostatok bóru ovplyvní vegetatívny a reprodukčný rast rastliny. Príznaky nedostatku zahŕňajú chlorózu, odumieranie púčikov/kvetov a odumieranie nového rastu.

Funkcie bóru
  • Delenie buniek
  • Premiestnenie Ca
  • Syntéza bielkovín
  • Metabolizmus uhľohydrátov
  • Životaschopnosť peľu
  • nasadenie a tvorba peľu a plodov
  • Tvorba hormónov
Príznaky nedostatku bóru
  • Hrubé, zvlnené, krehké tkanivá
  • Praskanie, štiepenie tkaniva, niekedy s gummózou
  • Znížené kvitnutie, násada semien a násadu plodov
  • Rastové body môžu odumrieť a vytvárať viaceré bočné výhonky
  • Malé, zdeformované ovocie
  • Poruchy vnútornej dužiny ovocia
Antagonizmus bóru
  • Vysoká hladina draslíka ovplyvňuje negatívne príjem bóru a naopak
Stimulácia
  • Bór stimuluje translokáciu vápnika
  • bór zvyšuje obsah dusičnanov
  • bór zvyšuje príjem fosfátov
Faktory ovplyvňujúce dostupnosť bóru
  • Pôdy s vysokým pH
  • Na vápenatých pôdach
  • Pôdy s vysokým obsahom N a/alebo Ca
  • Piesočnaté pôdy, ktoré sa ľahko vylúhujú
  • Pôdy s nízkym obsahom organických látok
  • Chladné, vlhké počasie (najmä po dlhom období sucha)
Rastliny s vyššími nárokmi
  • jačmeň, kukurica, ovos, cirok, slnečnica, ďatelina, lucerna, fazuľa, sójové bôby, orechy, jadrové ovocie, kôstkové ovocie, okopaniny, zelenina, olejnaté semená, repka, pšenica

https://www.time-zone.sk/mikroziviny/