Bór ovplyvňuje v rastlinách klíčenie, opeľovanie, transport cukrov, vývoj bunkovej steny, tvorbu bielkovín a metabolizmus sacharidov. Je jednou z najčastejšie nedostatočných mikroživín. Rastliny majú sťažený príjem bóru v alkalických pôdach a naopak môže mať toxické množstvá v kyslých pôdach. Nedostatok bóru ovplyvní vegetatívny a reprodukčný rast rastliny. Príznaky nedostatku zahŕňajú chlorózu, odumieranie púčikov/kvetov a odumieranie nového rastu.
Funkcie bóru
- Delenie buniek
- Premiestnenie Ca
- Syntéza bielkovín
- Metabolizmus uhľohydrátov
- Životaschopnosť peľu
- nasadenie a tvorba peľu a plodov
- Tvorba hormónov
Príznaky nedostatku bóru
- Hrubé, zvlnené, krehké tkanivá
- Praskanie, štiepenie tkaniva, niekedy s gummózou
- Znížené kvitnutie, násada semien a násadu plodov
- Rastové body môžu odumrieť a vytvárať viaceré bočné výhonky
- Malé, zdeformované ovocie
- Poruchy vnútornej dužiny ovocia
Antagonizmus bóru
- Vysoká hladina draslíka ovplyvňuje negatívne príjem bóru a naopak
Stimulácia
- Bór stimuluje translokáciu vápnika
- bór zvyšuje obsah dusičnanov
- bór zvyšuje príjem fosfátov
Faktory ovplyvňujúce dostupnosť bóru
- Pôdy s vysokým pH
- Na vápenatých pôdach
- Pôdy s vysokým obsahom N a/alebo Ca
- Piesočnaté pôdy, ktoré sa ľahko vylúhujú
- Pôdy s nízkym obsahom organických látok
- Chladné, vlhké počasie (najmä po dlhom období sucha)
Rastliny s vyššími nárokmi
- jačmeň, kukurica, ovos, cirok, slnečnica, ďatelina, lucerna, fazuľa, sójové bôby, orechy, jadrové ovocie, kôstkové ovocie, okopaniny, zelenina, olejnaté semená, repka, pšenica